boecillo

    Data

    Work: Municipal Civic Centre in Boecillo
    Location: Germán Gamazo y Calvo 22, 47151 Boecillo, Valladolid, Spain
    Project architects and work supervisors: Fernando Nieto, José Manuel Martínez, Inés Escudero
    Collaborators: Rafael Sanz, José Luis Carriedo, DGI Proyectos
    Promoter: City Council of Boecillo
    Photographers: Pedro Iván Ramos, Inés Escudero
    Surface: 2325 m2
    Project initiation: November 2005
    Date of completion: November 2008

    Information

    The existing plot is situated in the downtown of Boecillo, between dividing walls with two facades to opposite streets. The proximity to the town´s main square invite citizens to visit it by walking, becoming a new attraction or claim centre, an urban refuge for culture. Thus, the new Civic Centre is a social-cultural condenser gathering previously dispersed uses in a single building: auditorium, libraries for adults and children, exhibition hall, social centre, municipal archive and management offices.

    The project proposes a double urban and architectural response to the site conditions. Through a large entrance courtyard, outdoor hall, an indoor street goes through the building and connects the opposite streets. From a covered, open, empty, public, outdoor courtyard, to an uncovered, open, empty, private, outdoor courtyard.

    In response to the urban disorder, a volumetric abstraction is proposed as project strategy and site adaptation. This situation offers a specific quality that combines architectural elements of different nature: public-private, indoor-outdoor, open-close, full-vacuum, covered-uncovered… It is a compact volume that is perforated horizontally and vertically to introduce natural ventilation and lighting, with several courtyards as raised gardens that are incorporated into space as outdoor rooms.

    The qualification of the inside space is based on the pursuit of an open-plan layout, with voids connecting levels and a technical strip that gathers service rooms and vertical connections. A unified solution to the spatial, formal and energy saving aspects is proposed, working on both shell and quality of used materials.

    Back To Top