Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /homepages/13/d504808730/htdocs/wp-includes/post-template.php on line 284

paracuellos

    Data

    Work: Single-Family House in Paracuellos de Jarama
    Location: Paracuellos de Jarama, Madrid, Spain
    Project architects and work supervisors: Fernando Nieto, Alfredo Diez
    Collaborators: Juan Francisco Santana, José Luis Carriedo
    Promoter: Private
    Photographer: Miguel de Guzmán
    Surface: 279 m2
    Project initiation: October 2009
    Date of completion: July 2013

    Information

    The single-family house is on the corner of a row of semi-detached houses with two storeys, garage in half-buried basement and the possibility of space below deck. The project pursues the best position of the house´s orientation to solve the required uses. Thus, it is north-aligned where entrance is, with the living room and two bedrooms facing south to the garden.

    The building volume is divided into two, resulting in two slide pieces in order to get natural light to the stairs and allow the connection to the garden. The first piece is aligned to the adjacent parcel, and the second with orthogonal geometry is moved towards the interior of the plot.

    Differentiation of the two volumes is enhanced by the colour change of the brick facade. The covering is flat after revoking the space below deck in favour of larger spaces in the two floors above ground. Generally big windows are opened to capture light from south and east, closing completely the house to west.

    The main entrance is laterally, under a cantilever that marks the entrance located in the central part of the main facade. The interior is organized around a double-height space in central position, next to which the stairs connecting all levels are developed.

    Back To Top